کولر خودرو مکمل و یکی از قسمت های اصلی سیستم تهویه خودرو می باشد ، اگر بخش تهویه خودرو را مطالعه نکردید حتما قبل از خواندن این صفحه به آن نگاهی بیندازید ، برای مطالعه تهویه خودرو اینجا کلیک کنید.
همانطور که می دانید کانال های سیستم تهویه خودرو طوری طراحی شده که جریان عبوری هوا در هر حالتی از پرهای اواپراتور کولر عبور می کند ، اگر دکمه A/C را فشار دهیم سیستم کولر روشن می شود و اواپراتور به شدت یخ می شود ، در نتیجه ، هوا در عبور از اواپراتور سرد می شود. در این صفحه می خواهیم ببینیم اواپراتور چگونه یخ می شود.
برای سرمایش اواپراتور از روش هایی استفاده می شود که شرح کامل آنها نیازمند شرح مباحث و قوانین ترمودینامیکی می باشد و نیاز نیست همه این قوانین را یاد بگیرند ، در اینجا عملکرد این سیستم ، با زبان ساده و توضیح داده می شود.
به طور کلی اگر گازی را تحت فشار قرار دهیم (آن را فشرده کنیم) آن گاز ، گرم می شود و اگر فشار گازی را کم کنیم برعکس این قضیه اتفاق می افتد یعنی گاز سرد می شود ، از همین قانون گازها می توان برای خنک سازی اواپراتور استفاده کرد ، قبل از هرچیز باید بدانید کمپرسورها برای افزایش فشار یا همان فشرده سازی گازها استفاده می شوند.
همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید ، کمپرسور شماره 1 ، توسط تسمه شماره 2 به حرکت در می آید (تسمه شماره 2 که به تسمه کولر معروف است ، قدرت خودر را از پولی میل لنگ می گیرد) با چرخش کمپرسور توسط تسمه شماره 2 ، کمپرسور ، گاز را از لوله شماره 3 مکش کرده و به لوله شماره 4 پمپاژ (ارسال) می کند ، در اثر ارسال گاز به لوله شماره 4 ، فشار لوله 4 بسیار زیاد شده و این لوله به شدت گرم می شود ، سپس در نقطه 5 ، شیر فشار شکنی قرار دارد (که اجازه عبور مقدار کمی از گاز را می دهد) ، فشار گاز پس از عبور از این شیر به شدت کاهش می یابد و این کاهش فشار باعث افت دمای گاز درون لوله می شود و گاز سرد می شود ، گاز سرد داخل اواپراتور شماره 7 گردش می کند و اواپراتور را یخ می کند و سپس در ادامه لوله به کمپرسور برمی گردد تا مجددا پمپاژ شود.
برای بهینه سازی سیستم کولر خودرو تجهیزات دیگری اضافه می کنند ، دماهایی که گفته خواهد شد حدودی و بر اساس سانتیگراد می باشد ، به شکل زیر نگاه کنید ،گاز توسط کمپرسور 1 به لوله 2 پمپاژ می شود و گاز درون لوله پرفشار و تا دمای 80 درجه گرم می شود ، سپس گاز از کندانسور کولر شماره 3 گذشته و با دمیدن هوای بیرون که توسط فن شماره 4 ، گاز درون لوله تا دمای 50 درجه خنک می شود و از لوله شماره 5 به درایر (خشک کن) شماره 6 می رود ، خشک کن یا درایر وظیفه ذخیره گاز و رطوبت گیری آن را برعهده دارد ، پس از اینکه رطوبت گاز گرفته شد توسط لوله 7 به شیر فشار شکن 8 می رود و پس از اینکه فشار گاز توسط شیر فشار شکن کم شد ، دمای گاز منفی 10 درجه می شود و از لوله 9 به اواپراتور 10 می رود ، فن تهویه اتاق (شماره 11) هوای اتاق خودرو را از پره های اواپراتور عبور داده تا هوای اتاق خودرو را خنک کند ، گاز درون لوله مقداری گرم شده و دمای آن به 5 درجه بالای صفر می رسد و از طریق لوله 12 و سپس لوله 13 ، توسط کمپرسور شماره 1 مکش می شود.
نکات زیر را در نظر داشته باشید.
1- گاز مورد استفاده در لوله های کولر گاز خاصی به نام تجاری R134a می باشد.
2-کندانسور کولر از آنجایی که برای خنک کردن گاز استفاده می شود را گاهی رادیاتور کولر نیز می نامند.
3- در شیر فشار شکن 6 ، لوله 7 به 9 و از سویی دیگر لوله 12 به 13 متصل است.
برای آشنایی بیشتر با این اجزا شکل واقعی آنها را در شکل زیر می بینید البته شکل آنها در هر خودرویی متفاوت است ولی تقریبا شبیه هم می باشند. (1- اواپراتور) ، (2- فن تهویه اتاق) ، (3- کمپرسور) ، (4- کندانسور) ، (5- خشک کن) ، (6- شیر فشار شکن).
در شکل زیر موقعیت این اجزا در یک خودرو نشان داده شده ، (1- پولی کمپرسور که با تسمه کولر می چرخد). (2- کمپرسور). (3- کندانسور). (4- درایر). (5- شیرفشارشکن). (6- اواپراتور).
برچسب ها